Bahan A
- 2 batang Serai
- 3 ulas Bawang Merah
- 2 ulas bawang putih
- 10 tangkai cili padi hijau
- 2 cm kunyit hidup
- secawan air
- 2 keping asam keping
- secukup rasa (optional)
- sekotak santan 200 ml
- 1/2 sudu teh serbuk kari (optional)
- 5 biji telur itik
- sehelai daun kunyit dicarik-carik (optional)
- 2 keping ikan masin yang dipotong kecil-kecil (optional)
- garam secukupnya
- sesudu teh serbuk kunyit (optional)
- setengah cawan kiub nenas (optional)
Cara-cara memasak:
- Blend bahan A.
- Panaskan santan dalam periuk bersama bahan blend.
- Tambah secukup rasa, serbuk kari dan asam keping dan kacau. Jika kurang kuning boleh masukkan serbuk kunyit.
- Pecahkan telur ke dalam kuah bila telah menggelegak.
- Terus kacau agar santan tak pecah minyak. Hati-hati agar telur membentuk cantik bulat.
- Masukkan ikan masin (yang telah dibasuh dan ditos untuk kurangkan masin) bersama nenas dan daun kunyit.
- Jika gulai masih kurang masin, boleh masukkan garam. Tutup api bila rasanya sudah sekata.
Nota:
- Saya suka pedas, sebab tu sampai 10 tangkai cili padi. Jimat sebab tak payah bikin belacan pedas lagi buat sajian iringan. Jika Tuan/Puan tak suka pedas, boleh kurangkan cili yang diblend lepas tu kalau terasa nk pedas lagi bleh tumbuk cili padi tu berasingan dan tambah lah ke dalam kuah yang dah siap ikut tahap kepedasan yang mampu, momantai.
- Jika mahu lemak berkrim, kurangkan air dan lebihkan santan. tapi kena rajin kacau sebab tak nak santan pecah minyak
- Saya suka lebihkan kuah sebab dalam seminggu takde masalah makan lauk yang sama 2 kali. So second time makan tu cuma panaskan kuah dari fridge dan tambah telur itik baru. Jimat.
- Sebenarnya saya masih belajar adjust berapa banyak bawang untuk sekian-sekian banyak santan. So pernah masukkan 2 ulas bawang merah je, adik saya komplen rasa kurang rempah. Saya ni jenis tak particular sangat, bila rasa gulai itik tu, iyolah tu, jangan banyak songeh gitu. so kalau Tuan/Puan nak tambah lagi bilangan bawang merah pun boleh, saya cukup dengan 3 ulas je untuk sajian santan sekotak. Tapi saya suka serai, so of course 2 batang atau lebih untuk blend.
- Before blend kunyit kena hiris-hiris sebab bila blend kadang-kadang dia tak terblend - seketul sekali masuk dalam santan. Saya jarang tambah kunyit debu, sebab suka au naturel.
- Kalau Tuan/Puan memilih untuk masukkan ikan masin, make sure basuh dulu dan tos sebab tak nak masin ikan tu offset rasa gulai. nanti kang terlebih masin plak. sebab tu saya biasanya letak garam kemudian so that rasa ikan masin settle down dalam gulai tu dulu. kalau rasa perlu sila tambah garam ikut kemahuan Tuan/Puan.
- Sebab kita dah ada telur itik, ikan masin dan nenas, cuma perlu nasi panas-panas dan ulam raja je untuk complete our lunch/dinner dish. Selamat mencuba!
ini la Ulam Raja - the King's Salad yang datang melalui pedagang Sepanyol. Imported ok! |
No comments:
Post a Comment