Saturday, November 12, 2016

Kerabu Mangga membangkit selera!

Bahan-bahan:
4 biji bawang merah dihiris
4 biji mangga putik
4 sudu kacang tanah digoreng tanpa minyak
3 sudu udang kering
2 ulas bawang putih dihiris hancur
2 sudu minyak
3 sudu cuka
1 biji limau nipis diperah
5 biji cili padi dihiris
2 sudu sos ikan
garam dan gula secukup rasa

Cara-cara:
1. Goreng kacang tanah tanpa minyak. Bila garing, angkat dan tumbuk sederhana hancur bersama udang kering.
2. Goreng bawang putih sehingga garing dalam minyak. Asingkan dari minyak.
3. Parut mangga putik dan gaul dengan cili padi dan bawang merah yang telah dihiris.
4. Campurkan dengan bahan yang ditumbuk dan bawang putih goreng.
5. Tambah perahan limau nipis dan cuka.
 6. Perasakan dengan garam dan gula.

Nota:
1. Boleh tambah tomato hiris untuk rasa lebih masam
2. Hirisan daun ketumbar juga boleh menambah rasa Thai pada kerabu
3. Tumbuk kacang jangan terlampau hancur. Ala-ala crunchy ok lah.
4. Mangga jangan pilih yang lembik. Kalau tekan-tekan masih anjal itu cun nak buat kerabu.
5. Nak bagi cantik lagi boleh tambah lobak parut dalam setengah batang gitu.

Bon apetit!

No comments:

Post a Comment