Monday, November 14, 2016
Bubur Nasi: Simple Tapi Lamanya Mak Aih Nak Tunggu Masak!
Bahan-bahan:
1 cawan beras
1 dada ayam didadu
3 biji bawang putih dicincang
1 kiub ayam
1/2 batang lobak didadu
2 helai daun bawang dihiris
segenggam kubis bunga dan brokoli didadu
garam secukupnya
1 sudu sos tiram
1 sudu minyak
Cara-cara:
1. Tumis bawang putih hingga garing.
2. Masukkan ayam yang telah didadu. Campur sos tiram dan kiub ayam.
3. Tambah air dan tunggu hingga mendidih.
4. Asingkan ayam yang telah masuk dari air rebusan.
5. Masukkan beras dalam air rebusan. Tambah air dari semasa ke semasa.
6. Apabila beras dah menjadi bubur, masukkan ayam rebus, brokoli, kubis bunga dan lobak.
7. Tambah air dan reneh sehingga mencapai kepekatan bubur yang diingini. Campur daun bawang.
8. Angkat dan hidangkan.
Nota:
1. Agak penat jugak nak tambah air banyak kali. Untuk mudah, guna periuk besar dan tambah air banyak-banyak, hehe
2. Boleh tambah hirisan halia yang besar separuh ibu jari semasa menumis bawang putih. Kalau takde pun takpe.
3. Hidangkan dengan sambal cili atau sambal hitam Pahang yang pedasnya mak aiii. Pasti kick!
4. Kalau nak bubur lagi cepat masak, boleh short cut dengan blend bila beras dah lembut. Not recommended though, it can be very messy..
Bon Apetit =)
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment