200 g Makaroni
1 tin Herb and Cheese Prego Sauce
10 Udang Saiz XL disiang butterfly shape
5 Cendawan Shitake dihiris-hiris
250 ml Low Fat Milk
5 Tomato Ceri
10 Kupang (Mussels)
3 Cheddar Cheese Slice
Limau Kasturi (untuk hilangkan hanyir kupang)
Lada Sulah
Garam
Mixed Herbs
Daun Parsley
Cajun seasoning
Minyak Zaitun
bahan shortcut, hahaha |
Cara-Cara:
1. Rebus Makaroni dengan sedikit garam dan sesudu minyak zaitun. bila masak, toskan.
2. Rebus kupang yang telah dicuci dengan limau kasturi untuk hilangkan hanyir. Air sekadar tenggelam kupang tu. Tambah sedikit garam. padamkan api bila kupang semua terbuka. Asingkan isi dari kulit.
3. Tumis udang, cendawan shitake dan isi kupang dengan minyak zaitun.
4. Bila udang dah perang, masukkan sos Prego. Kalau nak berkuah lebih, tambahkan sedikit air dalam tin Prego tu dan tuang.
5. Masukkan susu, lada sulah, garam dan mixed herbs. Masukkan Makaroni dan kacau.
6. Bila menggelegak, masukkan cheddar cheese slice. Kacau.
7. Bila cheddar cheese slice tu cair, masukkan tomato ceri yang telah dibelah dua. tutup api dan hidangkan dengan daun parsley dan cajun seasoning.
Nota:
1. Kalau guna 200g makaroni dan 1 tin Prego Sauce tu cukup untuk 4 orang makan.
2. Kupang perlu dicuci betul-betul. Untuk hilangkan rasa berpasir, rendam dalam air selama 10 minit. Untuk hilangkan hanyir, cuci dengan limau kasturi.
3. Tomato ceri ni perlu sebab nak hilangkan rasa muak makan mac n cheese yang amat berkrim ni. kalau tak nak berkrim sangat jangan masukkan susu. cukup sos prego tu je.
oh sedapnya! |
No comments:
Post a Comment